Skip to main content
Aktuellt

Fastnar du lätt i negativa tankemönster?

Inlagt av 8 mars, 2022

Alla har vi negativa tankar då och då. Under perioder i livet med högre stress så brukar de negativa tankarna öka i styrka. ”Jag kommer misslyckas”, ”Jag är värdelös, ”Snart kommer jag bli avslöjad att jag är oduglig”, ”Ingen gillar mig” osv.

Det är oftast dessa negativa tankar, som ger upphov till negativa känslor, såsom ångest eller oro. Tankarna kan tyckas omöjliga att bryta och vi kan få känslan av att vi fastnar i dem. Det är inte så konstigt, eftersom det sägs att vi tänker runt 70 000 tankar per dag och att 95% av dem är samma tankar som vi tänkte i går.

Konstigt nog, så har vi lättare att tro på de negativa tankarna om oss själva än på de positiva. Hur kan vi då göra för att bryta negativa tankemönster? Att bara trycka undan tankarna fungerar inte särskilt bra. Istället får det ofta motsatt effekt och gör att vi tänker ännu mer på det som vi försöker att undvika. Det är ungefär som att trycka ner en badboll under vatten. Det är jobbigt och energikrävande och till slut så flyger bollen upp ur vattnet igen med stark kraft.

Det vi kan göra, är att säga till oss själva att en tanke bara är en tanke och att vi accepterar att den finns där. Det viktiga är inte om tanken är sann eller inte, utan snarare om den är till någon nytta för oss här och nu. När vi accepterar tanken som den är, utan att kämpa emot och förändra den, kan vi bara låta den vara och i stället fokusera på vad vi faktiskt kan eller vill göra. Då kan inte tanken få grepp om oss.

Så istället för att trycka ner bollen under vattnet så blir det enklare att bara låta den flyta med.

I vår grundkurs i ”Stresshantering och mindfulness”, jobbar vi bland annat med de här frågorna. Kursen är för dig som vill ha användbara verktyg för oro och stress. Läs mer här: https://confidencaacademy.se/product/kurs-stresshantering-och-mindfulness/